Wat wij doen
Oncologiefysiotherapie
Wat is oncologiefysiotherapie?
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Hierbij richt de therapeut zich specifiek op het behandelen van problemen die ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de operatie, radiotherapie, chemotherapie en/of aanvullende behandelingen zijn ontstaan.
Voorbeelden van problemen zijn:
- Pijn
- Spanningsklachten
- Littekenweefsel/huidveranderingen
- Stijfheid van gewrichten en spieren
- Lymfoedeem (vochtophoping)
- Spierzwakte
- Conditieverlies/vermoeidheid
Hoe werkt oncologiefysiotherapie?
De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningsklachten, pijn, of verminderde spierkracht. Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby’s. Tijdens de oncologiefysiotherapie wordt gebruik gemaakt van behandelvormen als lymfedrainage en actieve oefentherapie en coaching. De oncologische fysiotherapeut kan voor optimaal herstel ook gebruik maken van andere zorgverleners. Bijvoorbeeld logopedisten, psychologen of een manueel therapeut. Daarnaast worden gezinsleden en mantelzorgers geadviseerd en begeleid om zo de juiste zorg te kunnen bieden thuis.
Voor wie is oncologiefysiotherapie?
Voor mensen in alle fases van de ziekte. Dat wil zeggen: zowel tijdens de curatieve-, herstel-, palliatieve- of terminale fase. Oncologiefysiotherapie kan in elke fase van de ziekte toegepast worden en verlichting bieden. Per fase kan het behandeldoel verschillen:
Curatieve fase
In deze fase wordt veel van het lichaam gevraagd tijdens het bestrijden van de kanker. Bijvoorbeeld door bestraling, chemotherapie en/of operatie. Een oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen met het beperken van conditieverlies en spanningsklachten.
Herstelfase
Als de kanker is overwonnen kunnen soms andere klachten, zoals vermoeidheid en bewegingsbeperkingen, problemen geven. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij advies geven om de conditie te verbeteren zodat dagelijkse bezigheden, werk en/of sporten kunnen worden hervat.
Soms krijgt de ziekte een meer chronisch karakter en leidt dit tot fysieke, psychische en sociale gevolgen. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten, ondersteunt en coacht om zo de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden.
Palliatieve fase
Op het moment dat genezing van kanker niet meer mogelijk is, zal de oncologiefysiotherapie zich richten op een zo optimaal en actief mogelijk leven. De behandeling van de fysiotherapie zal bestaan uit het behouden van conditie en omgaan met beperkingen. De wens van de patiënt zal hierbij centraal staan.
Terminale fase
In de laatste fase van het leven is het belangrijk dat het comfort van de patiënt centraal staat. Een oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de meest comfortabele houding en ademhalingsoefeningen geven om pijn en angst te verminderen.
Wordt oncologiefysiotherapie vergoed?
Oncologiefysiotherapie valt onder fysiotherapie. Wat een fysiotherapeutische behandeling kost, vind je in het overzicht tarieven en vergoedingen. Meestal loopt de vergoeding via de aanvullende zorgverzekering. Kijk in je polis hoeveel behandelingen je zorgverzekeraar per jaar vergoedt. Fysiotherapie wordt in een aantal specifieke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering.
Maak een afspraak
Is oncologiefysiotherapie iets voor jou? Maak dan nu een afspraak met één van onze fysiotherapeuten via onderstaand formulier of bel 026-214 8155.