Wat wij doen

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie Nijmegen

Fysio Lingewaard is een jonge innovatieve praktijk met locaties in Doornenburg, Huissen en Bemmel. Onder de naam Fysio De Eendracht heeft Fysio Lingewaard ook een vestiging in Nijmegen. Op deze laatste vestiging richten wij ons veelal op alles wat noodzakelijk is om op een verantwoorde manier met veel plezier te kunnen sporten. In samenwerking met topsportorganisatie N.E.C. Nijmegen en de afdelingen sportgeneeskunde en orthopedie van het CWZ, proberen wij sporters optimaal te begeleiden in geval van blessures. Maar ook richten wij ons op preventie in de zin van testen, meten en daaraan gekoppeld een advies.

Sport Based Rehab

De rol van sport heeft een belangrijke plaats in onze maatschappij in de zin van het bevorderen van sociaal, psychologisch en fysiek welbevinden van mensen. Helaas zien we veel lichamelijke ongemakken waardoor sport niet of nauwelijks kan worden uitgevoerd door pijn, letsel of ziekte waarbij het bewegingsapparaat betrokken is.

Vanuit de topsport hebben wij, op basis van veel onderzoek, meer inzichten gekregen in de fysieke data die laten zien wat noodzakelijk is om op een verantwoorde manier je sport te kunnen uitvoeren. Daarbij is het testen van de grondmotorische eigenschappen erg belangrijk om te kijken waar mogelijke risicofactoren op blessures op de loer liggen.

Door gebruik te maken van de fysieke tools uit de sport hopen wij patiënten en cliënten gerichter te kunnen ondersteunen met als doelstelling:

Testen bij Fysio Lingewaard en Fysio De Eendracht

Mobiliteit & stabiliteit

Met afgeleide testen vanuit de Functional Movement Screening (FMS) kijken we of een sporter op de juiste manier beweegt. We kijken naar algemene mobiliteit en naar de kwaliteit van lichaamsbewegingen. Hiermee kunnen we blessuregevoelige schakels en a-symmetrieën in beeld brengen. Deze testen geven ons inzicht in beperkingen en daardoor meer duidelijkheid over wat de juiste behandeling/ training voor je is. Het doel van een FMS is simpel:

Sportfysiotherapie Nijmegen

VIAD-test

De VIAD is de afkorting voor Vermoedelijke Individuele Anaërobe Drempel. Bij deze test wordt het omslagpunt (anaërobe-drempel) bepaald. Het doel van de test is inzicht te krijgen in het aerobe functioneren door middel van een geprotocolleerde tempoduurtraining.

Bij deze test wordt er 5 x 1000 meter door de sporter gelopen en gemeten. Tijdens de test wordt er gelopen met een hartslagmeter. Dit is om bij elke afstand goed het verschil in hartslag bij de sporter te kunnen meten. Want bij elke 1000 meter wordt de snelheid iets opgevoerd.

Na de test worden de snelheid en hartslag in een grafiek tegen elkaar uitgezet. De VIAD is het omslagpunt in de grafiek (het punt waar het afvlakt). Vanaf dit punt stijgt de hartslag niet meer evenredig met de toegenomen snelheid.

Deze test kan zowel buiten als binnen op de loopband worden afgenomen.

Interval Shuttle Run Test

Conditie

De Interval Shuttle Run Test of ook beeptest genoemd, is een wetenschappelijk onderbouwde test die door veel sporters wordt gelopen. Op eenvoudige wijze wordt het uithoudingsvermogen en het recuperatievermogen getest door tussen 2 lijnen te lopen die op 20 meter afstand van elkaar gelegen zijn.

Aan de hand van de resultaten kun je beoordelen waar jouw speler conditioneel staat en kan je de conditietrainingen individueel gaan bepalen. Deze test is zeer gemakkelijk te organiseren binnen elke club en hierdoor kan men toch professioneel werken zonder hoge kosten.

Kracht

Kracht is een erg belangrijke factor. Zo heb je onder andere explosieve kracht, maximaal kracht en duurkracht. Deze verschillende krachtvormen zijn op basis van belang en functie binnen de sport goed te trainen. Met deze test kunnen deze kenmerken objectief in beeld worden gebracht.

Isokinetische test

Met het isokinetische krachtapparaat kun je heel nauwkeurig kracht van verschillende spiergroepen in kaart brengen. Deze test wordt gebruikt om te zien hoe de sporter ervoor staat en wat sterke en zwakke punten zijn. Er wordt gekeken naar verhoudingen van de spieren aan de voor- en achterzijde en berekend wat de onderlinge balans is. Enkele indicaties voor een isokinetische test:

De krachttest valt gewoon onder een behandeling fysiotherapie en wordt daardoor dus ook vergoed door de verzekeraar (mits je daarvoor verzekerd bent).

Sportfysiotherapie Nijmegen

Tarieven

Screening DTF
€45,-
Intake, conditietest en krachtmeting incl. advies
€90,-
Krachtmeting incl. advies (isokinetische test)
€45,-
Conditietest (VIAD-test loopband) incl. advies
€45,-
Uitgebreide rapportage (onderzoeksrapport & trainingsschema)
€65,-
Testen team (ook op locatie)
Op aanvraag

Maak een afspraak

Wil je meer informatie over sportfysiotherapie of langskomen voor een intake? Maak dan nu een afspraak met een van onze therapeuten via onderstaand formulier of bel 024 – 200 1250.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.